Så här kommer du igång och arbetar med iHub. I exemplet nedan skapar vi ett digitalt julkort.

Allmänt

iHub är vår egen bildredigerare som körs direkt i din webbläsare. iHub fungerar i alla moderna webbläsare, men allra bäst på större skärmar.

Tjänsten bygger främst på öppen källkod som har anpassats av oss. Detta betyder att vi har möjlighet att fortsätta att erbjuda och utveckla iHub i framtiden utan att vara beroende av tredje part.

Starta iHub

Först startar du iHub, antingen direkt via valet Bildbehandlaren i vänstermenyn eller via verktygsraden i samband med att du skriver ett inlägg eller en sida hos oss. Om du har en mobiltelefon kan du behöva gå via avdelningen Verktyg först.

Du kan också gå direkt till iHubs hemsida https://ihub.se från valfri dator. Då behöver du inte ens vara inloggad på ditt konto hos oss.

Öppna eller skapa en ny bild

Du kan antingen skapa en ny tom bild eller öppna en bild från din dator.

Klicka på Öppna för att öppna en befintlig bild. Klicka på Ny för att skapa en helt ny bild. Om du skapar en ny bild har du även möjlighet att använda en av våra färdiga mallar.

I det här exemplet skapar vi en ny bild och väljer en av de färdiga julmallarna.

Ändra storlek

Om du vill ändra storlek eller beskära bilden klickar du på menyvalet Storlek i menyn till vänster. De olika valen till vänster visas som ikoner med en hjälpande text om du flyttar muspekaren över ikonen.

När du exempelvis skapar ett sidhuvud till en blogg eller hemsida är det vanligt att man behöver beskära bilden så den blir avlång. Då använder du just valet Storlek och sedan kan du hålla inne musknappen, dra och släppa markören på din bild för att markera den yta du vill beskära.

Texter

Du lägger enkelt till texter via menyn Text till vänster. Därifrån kan du välja bland massor av härliga teckensnitt och färger.

Det finns även möjlighet att välja att texten skall skuggas eller tonas i olika färger. Du kan få en extra snygg effekt om du väljer två närstående färger och tonar texten, exempelvis från ljusröd till mörkröd. Lägg gärna även in en kant runt texten för att framhäva bokstäverna bättre.

För att ändra storlek på texten så ser du först till att texten är markerad och sedan drar du med muspekaren i de runda grå cirklarna runt texten.

Filter, effekter och ramar

Längst ner i menyn till vänster hittar du Filter.

Därifrån kan du lägga till snygga filter, effekter eller ramar. Du kan exempelvis göra så en bild får ett gammaldags utseende eller ändra så bilden endast består av blåa nyanser. Du kan kombinera flera olika filter, effekter och ramar samtidigt.

Tänk på att de filter och effekter du väljer endast tillämpas på bakgrundsbilden och inte på de objekt (texter, ikoner etc) du placerat ovanpå bilden. Om du vill att filtren skall gälla för allt på skärmen trycker du på knappen Sammanfoga allt innan du aktiverar filtret.

Vi väljer att lägga på en snöeffekt, ett vintagefilter, tonade hörn samt en röd ram.

Spara

När du är klar kan du välja att spara din bild genom att trycka på knappen Spara.

Du kan då välja mellan filformaten PNG eller JPEG. Normalt rekommenderar vi JPEG för bilder som innehåller många olika nyanser av färger, exempelvis vanliga fotografier. För tecknade bilder så kan PNG fungera bättre.

Några tips

Via menyn Ikoner kan du infoga ikoner, exempelvis hjärtan, pratbubblor eller pilar.

Om du vill finjustera ett foto kan du använda menyn Justeringar. Därifrån når du inställningar som skärpa, ljusstyrka, kontrast, kulör och gamma.

En snygg effekt är valet Tonade hörn. Du hittar den via Filter, en bit ner på sidan.

Avancerat

Du kan i de flesta fall ångra dina val om du råkar göra fel eller vill gå tillbaka. Du hittar knapparna för att ångra längst upp till vänster i menyn. Det finns även möjlighet att nå valet genom att högerklicka på bilden eller använda kortkommandot för ångra som är CTRL+Z på Windows-datorer.

Du kan rotera objekt genom att trycka och dra på den runda cirkel som finns ovanför objektet efter du markerat det.

Du kan markera flera objekt genom att trycka på knappen SHIFT och sedan på objekten.

Du kan använda mushjulet för att zooma in och ut i en bild. Placera musmarkören på bilden och rulla på mushjulet. Det finns även möjlighet att scrolla i inzoomat läge genom att hålla inne SHIFT och vänster musknapp samtidigt som du rör muspekaren.

Vi hoppas du får mycket glädje av iHub. Lycka till!